Depresszió és kiégés

A depresszió gyakori probléma, bár nagyon különböző módokon nyilvánulhat meg. Beszélhetünk pl. depresszióra hajlamos személyiségről, vagy általában valakire jellemző lehet a depresszív hangulat, lehetséges több hónapon keresztül tartó mély depresszió, vagy lehangolt és felpörgött állapotok ciklikus váltakozása.

Mindegyikben közös, hogy az ebben az állapotban lévő személy kedvetlen, nincs energiája a napi teendők ellátására sem, nem foglalkozik a kapcsolataival, a szeretteivel, nem képes a jövő feladataira összpontosítani, esetleg öngyilkos gondolatai vannak.

Sajnos a depresszió nem csak annak az életét keseríti meg, aki átéli ezt az állapotot, hanem a vele együtt élőkre is negatív hatással van. A családtagok nehezen viselik el az állandó érzelmi megterhelést, amit a depressziósról való gondoskodás jelent.

Hasonló jelenség a kiégés, mely folyamatnak a vége egy depressziós tünetekhez hasonló állapotot hoz létre a munkavégzés területén. Az egyén érdektelennek, kedvetlennek érzi magát, arra vár, hogy mások megmondják, mit csináljon, nem kezdeményező, nem örül az új kihívásoknak, csökken a teljesítőképessége, visszahúzódó, ingerlékeny, álmatlanságban szenved, stb.

Mindkét esetet a mélyponton nagyon nehéz kezelni, gyakran a kliens el sem jön a terápiás ülésekre. Ezért amint az ember megérzi magán az első depresszióra utaló jeleket, érdemes azonnal pszichológushoz fordulni, hogy még a mélypont előtt megelőző kezeléssel javítani tudjanak a helyzeten.